Olta balıkçılığı ile ilgili püf noktalar

Olta balıkçılığı ile ilgili püf noktalar
177 kez okundu

Olta balıkçılığı ile ilgili püf noktalar

 Hava sıcaklıklarındaki artış balık avlamayı da elverişli hale getirdi. Olta balıkçılığı Nisan ayayla birlikte kaldığı yerden devam ediyor.


Olta balıkçılığı ile ilgili püf noktalar

Havaların ısınmasıyla balıkçılar evlerine bereketle dönmeye başladılar. Denizlerin en gözde balıkları bu günlerde oltalara vurmaya başladı. Bu işten para kazanlar tüm teknikleri biliyorlar peki yeni başlayanlar nelere dikkat etmeli. İşte adım adım balık tutma sanatı.

ÇAPARİ OLTASI
Makineli olarak da kullanılan bu yöntem daha çok küçük balıkların avlanmasında kullanılır. Takımdaki misina ve iğne seçimi ile köstek sayısı ortama ve balığa göre değişir.

SARDALYALI KIPRIS TAKIMI
Didim ve çevresinde en çok tercih edilen yöntemdir. Avın üzerine 6-10 adet iğne dolanır. Bazıları balığa saplanarak kamufle edilir. Kuyruk kısmına ise misina ile düğüm atılır.

Bu yöntemin avantajı her boyda balığı yakalamaya elverişli olmasıdır. Bu teknikle avcılık çok zevkli ve verimli geçer.( O gün balık varsa tabii ) Yöntemin olumsuz tarafı dip kısmın bilinmediği yerlerde takımın takılmaya elverişli olmasıdır.

Takılma probleminden azaltmak için olta toplanırken takımın makinaya hızlı sarılması yararlıdır.

OLTAYA CANLI YEM TAKILMASI
Özellikle Levrek gibi balıkları avlamak için; balığın dolaştığı düşünülen yerlere canlı yemli takımlar bırakılabilir. İğne balığa yüzgecinden geçirilir.

SAZLI YER TAKIMI
Takımlarımızın takılma olasılığını azaltmak ve yemi balıkların görmesi için yukarı kaldırmak amacıyla kullanılan yöntemdir.

Pareket avcılığında buna benzer yüzlerce iğneli takımlar kullanılır. Şamandıra olarak terlik süngeri kullanılır.

ZARGANA TAKIMI
Şamandıra, uzağa atılabilmesi için ağır olmalı, takım ince misina ile yapılmalıdır.

İĞNE BAĞLANMASI
Misinanın iğneye bağlanmasında en çok tercih edilen yöntemdir.

Balık avında giriş basamağı olarak bu yöntemler gösterilebilinir. Şimdi de yurdumuzda oltalara sıkça vuran balık cinslerine ve onların özelliklerine bakalım.

ÇİPURA - ALYANAK
Yılın her döneminde sularımızda olta ve zıpkınla bolca avlanmakla birlikte, özellikle Eylül sonlarından itibaren daha büyük olanları av vermektedir. Eti çok lezzetli olup sevilmektedir. Izgarası, tavası, haşlaması ve çorbası oldukça lezzetlidir.

Olta avcığında yem olarak karides, maun, kalamar vb. kullanılması tercih edilir. Sonbahardan itibaren ise bölgemizde sardalyalı kıprısla avcılığı iyi randıman verir.

Çipura yemlenme ve saatlerinde özellikle tan ağarırken iyi av verir. Gece avcılığında ise gelen balık büyüktür.



KARAGÖZ
Yılın her döneminde sularımızda olta zıpkın ve sepetle bolca avlanmaktadır. Zıpkın avcılığında genellikle üçlü uç kullanılır. Ortalama boyları 10- 15 cm olup daha büyüklerine bizim sularda nadir rastlanır. Eti çipura kadar olmasa da lezzetlidir. Olta ile avcılığında hafif takımlar kullanılmalı ve oltanın fazla uzağa atılmasına gerek yoktur. Gündüz av verir.

Oltaya takılan kalamar, midye gibi yemlerin küçük takılmasına ve iğnenin sinek iğnesi veya biraz büyük olmasına dikkat edilmelidir.

KEFAL
Ülkemiz sularında bolca bulunan bir balık türüdür. Kefal yılın her döneminde sularımızda olta ve zıpkınla bolca avlanmaktadır. 20 -70 cm boylarında olanları, sık sık sularımızda sürüler halinde görülür. Olta ve zıpkınla avcılıkta kıyıdan fazla açılmaya gerek yoktur. Kefaller sürü halinde dolaşan yüzey balıklarıdır. Olta avcılığında bu nedenle şamandıralı oltalar tercih edilir. Oltaya yem olarak ekmek takılsa da zaman zaman diğer yemlere de atladığı olur.

Zıpkın avcılığında iyi nişan alınmaz ise zıpkının balığa saplanmadığı veya parçaladığı görülür.

MELANURYA
Eylül ayından sonra sularımız da bolca olta ile avcılığı yapılır. Yemek yapımında tavası tercih edilirse iyi olur. Boyu 20-25 cm civarındadır. Kefalin küçüğüne gamite benzer. Ağzı küçük olup, küçük iğneli takımlara yakalanır. Sardalya ve karidese iyi atlar.

Sandalla açılıp çapari ile avcılığının yapılması mümkündür.

LEVREK
Sularımızda sık bulunan ve olta ve zıpkınla, her mevsim özellikle eylül ayından sonra bolca av veren bir balıktır. Eti beyaz ve oldukça lezzetlidir. Levrek çok kurnaz bir balık olup zaman zaman acemi olanlara da av verir Ağzı büyük olup, canlı yemlere bu nedenle atlamayı sever. Ayrıca oltaya karides , maun ve Eylül sonrası sardalyalı kıprıs takmanız eve boş dönme olasılığınızı azaltır. Levrek kamışlık sığ yerlerde gezinmeyi sever.

Sürütme ve kaşık ile avcılığı, sahil kıyılarında motorlu sandal ile gezilerek yapılır ve oldukça iyi verim alınır.

ZARGANA
Ülkemiz sularında av dönemlerinde oldukça fazla bulunan bir balıktır. Sürü halinde yüzeyde gezen bir balık olduğundan şamandıralı özel bir olta ile avcılığı yapılır. Olta olabildiğince uzağa atılır ve hafif hafif çekilmeye başlanır. Oltanın atıldığı bölgede zargana varsa birkaç tanesi birden yeme atlar. Yakalanan balık oltadan kurtulmak için kendisinden beklenmeyecek bir çeviklikle zik zaklar çizer dışarılara zıplar.

bu balığın eti lezzetli olup, çok kimse uzun olduğundan yılana benzetir veya pişince kılçığı yeşil renk aldığından şüphelenir yemez. Bu nedenle özellikle ticari avcılığı yapılmadığından denizlerimizde boldur.